Okrasa Å‚amie przepisy - 16.03.2013 - Stynka.wmv
![]() | Okrasa Å‚amie przepisy - 16.03.2013 - Stynka.wmv Rozmiar 523,8 MB |

Tym razem Karol Okrasa rusza swoim wehikułem na Mazury, do Mikołajek. Razem z rybakami z gospodarstwa rybnego uda się na połów stynki. Stynka to malutka rybka, którą poławia się wyłącznie zimą spod lodu. Jest niezwykle smaczna, a surowa stynka pachnie ... świeżym ogórkiem. Kiedy rybacy będą ciągnąć sieci spod lodu, Karol przygotuje im zupę z lina, pełną aromatycznych przypraw. Kiedy stynka zostanie złowiona, Karol przygotuje z niej dwie potrawy: stynkę smażoną w głębokim oleju podaną na grzankach z sałatką z cebuli, sosem z pietruszki i orzeszków. Kolejną propozycją będzie smażona stynka w lekkiej zalewie octowej. To stary przepis, bardzo popularny na Pomorzu i na Mazurach. Oczywiście Karol złamie tradycyjny przepis i do zalewy octowej doda wiśnie i wonne korzenie.